Echografie

Echografiebehandeling in Wassenaar

Sinds begin 2020 beschik ik over een eigen echomachine. Met dit echo apparaat is het mogelijk om een echo te maken van geblesseerde of geïrriteerde lichaamsdelen, zodat we een goed beeld krijgen van de blessure. Lees hier meer over een echografiebehandeling in mijn praktijk in Wassenaar.

Echo / echografie

Een echo laten maken, we kennen deze techniek hoofdzakelijk voor zwangere vrouwen en het bekijken van de embrio. Een echografie wordt nog niet vaak gebruikt voor het bekijken van blessures of pijnlijke lichaamsdelen. Maar daar komt langzaam verandering in. In mijn fysiotherapie behandelingen maak ik meer en meer gebruik van de echo-machine om geblesseerde lichaamsdelen in beeld te brengen. 

Zo werkt echografie

Echografie is geen straling maar geluidsfrequentie die via een behandelkop met gel op het lichaam wordt gezet. Doel is om door het lichaam heen te kunnen kijken. Iedere laag van het lichaam heeft een bepaalde dichtheid en frequentie. Hoe dichter de laag, bot bv, hoe meer er teruggekaatst wordt. Omgezet in echografie kan je dus allerlei structuren, bloedvaten, hart, pezen, zwangeren met baby’s, door het lichaam heen bekijken. Mocht er dan iets kapot zijn of verstopt of gebroken of gescheurd dan zie je op de echo dat de structuur is veranderd. Immers de dichtheid van het weefsel is ook veranderd.

Echografie
Video afspelen

Echo van blessures of pijnlijk lichaamsdeel

Ik bied de mogelijkheid in mijn fysio praktijk om een echo te laten maken van een geblesseerd lichaamsdeel. Door echotherapie kunnen twijfels over klachten worden weggenomen en/of vermoedens worden bevestigd. Met een duidelijker beeld van de blessure kan een fysiotherapie behandeling worden geoptimaliseerd. Bij fysiotherapie gebruik ik het apparaat voor scheuren in pezen, ligamenten, kapsels of spieren. Dus bij een val of sportblessures kun je precies vaststellen waar en wat er gescheurd is.

Ook ouderdomsverschijnselen als kalk afzettingen en artrose, de versmalde kraakbeenlaag, kan je allemaal zien op de echo. Een echt geeft dus veel informatie in korte tijd, is niet pijnlijk en zonder bijwerkingen.

Ook een blessure of gevoelig/pijnlijk lichaamsdeel bekijken?